Nordic Welding Expo

Tekniikka&Talous | Konepajojen monimutkaistuvia haasteita ratkotaan yhä enemmän kumppanuusmallilla – Suomen teollisuuden on puhallettava yhteen hiileen

Uutiset  14.11.2022

Konepajojen haasteet ovat yhä monimutkaisempia ratkottaviksi yksin. Nyt haetaan kumppaneita, jotka tarjoavat kokonaisvaltaisia ratkaisuja tehostamaan tuotantoa. Parhaimmillaan yhteistyö johtaa jatkuvaan kehitykseen, mikä kirittää bisnestä.

Maastopyörävalmistaja Pole Bicyclesillä oli haaste. Työstökonevalmistaja DMG MORI ja Kennametal -työkalujen maahantuoja Hertek yhdistivät voimansa ja lähtivät optimoimaan tuotantoprosessia yhdessä asiakkaan kanssa. DMG toimitti Polelle uuden, nopean ja tarkan työstökoneen, jonka myötä tuotantoprosessi siirtyi uudelle tasolle. Samalla myös vaatimukset työkalujen suhteen nousivat. Onnistuneen optimoinnin jälkeen yksittäisen työvaiheiden parannukset tuottavuuden ja kustannusten suhteen olivat jopa kymmeniä prosentteja.

Hertekin toimitusjohtaja Jussi Rinne

Pole Bicyclesin tapaus on yksi esimerkki DMG MORIn ja Hertekin tavasta tehdä yhteistyötä. Parhaimmillaan he ovat yhdessä mukana saman asiakkaan kelkassa pitkään, jolloin tuotantoa voidaan jatkuvasti tehostaa.

– Mitä syvemmäksi yhteinen asiakassuhde käy, sitä paremmin tuotantoa voidaan optimoida. Kehittämisen pitää perustua tapahtuneen tiedostamiseen. Muuten voi vain arvailla, kiteyttää Hertekin toimitusjohtaja Jussi Rinne.

Yksi mieleenpainuvista yhteistyöprojekteista oli Suomessa toimivalle rallitallille tehty hanke. Tämän tallin kilpa-autot valmistetaan ja kehitetään Jyväskylässä, ja sekä DMG MORI että Hertek valikoituivat koneistuspuolen kumppaneiksi. Kilparallitallissa haastetaan myös kumppanit jatkuvasti maksimisuorituksiin ja voittamiseen.

Yhdessä kokonaisvaltaisia ratkaisuja asiakkaille

Globaalin kilpailukyvyn jatkuva parantaminen ajaa eri teollisuudenalojen asiakkaita janoamaan kasvavassa määrin monimutkaisempia teknologisia ratkaisuja. Halutaan erilaista automaatiota ja miehittämätöntä ajoa, jotta tuotanto tehostuu. Pelkän sorvin tai työstökoneen ostaminen ei riitä, vaan asiakkaat haluavat yhä enemmän kokonaisvaltaisia avaimet käteen -palveluita.

– Haluamme, että asiakkaat saavat omasta tuotannostaan parhaan mahdollisen irti. Siksi toimitamme kokonaisvaltaisia ratkaisuja ja tuotantosoluja, jotka sisältävät niin korkean teknologian työstökoneet kuin automaation ja ohjelmistot, toteaa DMG MORIn toimitusjohtaja Lauri Erkkola sanoo.

DMG MORI Finlandin toimitusjohtaja Lauri Erkkola

DMG MORIlle on tärkeää olla lähellä asiakasta, jotta se saa impulsseja asiakkaiden tarpeista mahdollisimman suoraan ja voi tarjota juuri haasteisiin sopivia ratkaisuita. Globaalilla yhtiöllä onkin jokaisessa maassa omat myyntiorganisaatiot. Jotta kokonaisvaltaisten ratkaisuiden toimittaminen onnistuu jouhevasti, sillä on useita kumppaneita. Hertek on valikoitunut edustamiensa terämerkkien kautta.

– Yhteistyö on sujunut hyvin. Ihmiset tekevät töitä keskenään ja molemmissa firmoissa on samanhenkistä porukkaa sekä kunnianhimoinen tahtotila, Erkkola lisää.

Myös vastuullisuus näkyy vahvasti toiminnassa. DMG MORI tekee koneistaan mahdollisimman energiatehokkaita ja kompensoi päästöt.

– Asiakkaatkin haluavat mitata oman konepajansa energiankäyttöä kasvavassa määrin, Erkkola toteaa.

Mielikuvien murtamista ja nuorten houkuttelemista alalle

Koneistava metalliteollisuus menee eteenpäin huimaa vauhtia ja hyödyntää paljon teknologiaa. Työstökoneiden kehittyessä myös työkalujen ja kiinnittimien täytyy pysyä vauhdissa mukana. Samalla alalla on huutava työvoimapula.

– Monella nuorella on edelleen mielikuva metallialan työntekijästä, joka hitsaa laivan kylkeä 30 asteen pakkasessa rööki suussa. Kuitenkin nykyajan monipuoliset teknologiset ratkaisut ovat kaukana tästä, Rinne kuvailee.

Rinteellä virisi ajatus siitä, että konepajojen julkisuuskuvaa pitäisi parantaa. Syntyi sivusto www.koneistajaksi.fi, jonka ideana on koota samalle alustalle erilaista modernia video- ja kuvamateriaalia vapaaseen käyttöön – erityisesti yläasteikäisten nuorten nähtäville. Projektin toteutusta hoitaa etupäässä Smooth Mondayn Toni Rutanen, ja kumppaneiksi löytyi vakuuttava joukko suomalaisia konepajamaailman ammattilaisia.

Myös Erkkola korostaa, että alan osaajia paitsi tarvitaan myös heidän osaamiselle kohdistuu aiempaa enemmän odotuksia.

– Jos ennen oli sorvari, nyt pitää pystyä tekemään paljon muutakin. Esimerkiksi täytyy osata käyttää useampaa konetta ja ymmärtää myös automaatiota, Erkkola lisää.

Miten Suomessa saadaan pidettyä alalla kilpailukykyä yllä?

– Suomen teollisuuden on puhallettava tässäkin maailmantilanteessa yhteen hiileen. Kannustetaan uusiin teknologioihin ja pidetään investoinnit rullaamassa. Luotetaan omaan osaamiseemme ja uskalletaan hieman nojata eteenpäin. Mikään ei voi pysäyttää meitä, kun teemme asioita yhdessä, Rinne toteaa.

Metalliteollisuuden koneiden ja laitteiden ykköstapahtuma Konepaja sekä Pohjoismaiden suurin hitsauksen, liittämisen ja leikkaamisen messutapahtuma Nordic Welding Expo järjestetään 29. marraskuuta – 1. joulukuuta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messukaksikon teemoina loistavat kehittyneimmät koneet, moderni konepaja ja rohkeat investoinnit. Samaan aikaan koetaan lisäksi 3D-tulostamisen ja uusien materiaalien uusi ammattitapahtuma 3D & New Materials. Tapahtumaviikon keskiviikossa 30.11. ottaa sijansa myös uusi yrityksille ja hallitusosaajille kohdennettu Hallituspaikka 2022.

 

Artikkeli on julkaistu 14.11.2022 Tekniikka&Talous-kumppanisisällöissä