Nordic Welding Expo

Kauppalehti | Enemmän kuin metalliteollisuusmessut – Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa ratkaistaan pian myös Suomen kilpailukykyä

Uutiset  23.11.2022

Metalliteollisuuden ja hitsausalan messut järjestetään ensimmäistä kertaa pandemian jälkeen, ja monella tavoin muuttuneeseen maailmaan. Nyt suomalaisella metalliteollisuudella on pandemiaa edeltävää aikaa ratkaisevampi hetki kääntää tuotannon ja investointien suuntaa kotimaahan ja muualle Eurooppaan.

Teknisen kaupan liiton johtava asiantuntija Jan Sucksdorff

Tampereen Messukeskuksessa järjestetään Konepaja- ja Nordic Welding Expo -messut marras- ja joulukuun taitteessa. Pintapuolisesti tarkasteltuna nämä kansallisesti suurimmat ja alalla tutut messutapahtumat ovat aivan kuin ennenkin: näytteilleasettajia, alan etujärjestöjä, hyvää kauppaa ja vielä parempia keskusteluita. Taustalla kytee kuitenkin suurempi merkitys: Metalliteollisuuden työvoima on muodostunut kasvun pullonkaulaksi monessa yrityksessä, mutta siitä huolimatta Suomen kone- ja metalliteollisuuden liikevaihdon kehitys on ollut muuta Eurooppaan vahvempi – paikoin vahvempi kuin Saksassa ja Ruotsissa.

”Samoin nämä messut kertovat alan barometreistä ja se todellisuus on erilainen kuin taantumapuheiden perusteella voisi ajatella. Ilmassa on valtavasti epävarmuutta, mutta myös hyvin paljon mahdollisuuksia. Ne, jotka tässä kohtaa voivat reagoida muutoksiin ja investoida toimintaansa, voivat pärjätä myös tulevaisuudessa nykyistä paremmin”, Teknisen kaupan liiton johtava asiantuntija Jan Sucksdorff sanoo.

”Ne, jotka tässä kohtaa voivat reagoida muutoksiin ja investoida toimintaansa, voivat pärjätä myös tulevaisuudessa nykyistä paremmin.”

Vihreä siirtymä kirittää suomalaista metalliteollisuutta

Sucksdorff, Suomen Hitsausteknillisen Yhdistyksen tuleva hallituksen puheenjohtaja Reetta Verho sekä Teknologiateollisuus ry:n valmistavan teollisuuden toimialaverkostojen asiantuntija Reeta Luomanpää puhuvat kuin yhteen ääneen, kun heiltä kysytään metalliteollisuuden megatrendeistä, jotka näkyvät myös Tampereen messukeskuksessa: Vihreä siirtymä luo kysyntää suomalaiselle osaamiselle ja tuotteille, lisäksi koronapandemian ja maailmantilanteen seurauksena toimitusketjuissa tapahtuu muutoksia, jotka siirtävät tuotantoa Eurooppaan

Messuille esiteltävät huippumodernit laitteet ja menetelmät eivät ole vain kaupankäynnin kohteita, vaan niillä ratkaistaan sekä Suomen että Euroopan kilpailukykyä suhteessa muihin maanosiin.

Teknologiateollisuus ry:n valmistavan teollisuuden toimialaverkostojen asiantuntija Reeta Luomanpää

”Suomalainen teknologia- ja konepajateollisuus voi auttaa vihreän siirtymän toteutumista koko maailmassa.”

Luomanpää sanoo, että metalliteollinen tuotanto on kirinyt Euroopassa vahvasti lyhyeksi jäänyttä kriisiaikaa pian kolmen vuoden takaa: Loppuasiakkaat vaativat yrityksiltä vastuullisuutta ja se vaatii muutoksia tuotantotavoissa ja -paikoissa.

”Suomalainen teknologia- ja konepajateollisuus voi auttaa vihreän siirtymän toteutumista koko maailmassa. Konepajojen digitalisaation aste voisi olla vielä nykyistä huomattavasti korkeampi ja nyt peräänkuulutetaan rohkeita investointeja.”

Rekrytoivat yritykset tunnistaa niiden omasta merkistä

Suomalaisen metalliteollisuuden kysyntä globaaleilla markkinoilla näkyy myös avoimina työpaikkoina. Sucksdorff sanoo, että Teknisen Kaupan Liiton konepajajäsenistä yksi neljästä on rekrytoimassa uusia työntekijöitä. Käytännössä uusista työntekijöistä on jatkuvasti uusi tarve. Konepaja- ja Nordic Welding Expo -messuilla rekrytoivat yritykset tunnistaa niiden standilla rekrytarpeesta kertovasta merkistä.

”Monella yritykselle tilauskirjat ovat täynnä pitkälle ensi vuoteen ja osa myy tuotannostaan vuotta 2024. Metalliteollisuudella on tarjota valtava määrä työtä. Messut ovat samalla hyvä tilaisuus tutustua yllättävän monipuolisiin tehtäviin alalla”, Sucksdorff sanoo.

Suomen Hitsausteknillisen Yhdistyksen tuleva hallituksen puheenjohtaja Reetta Verho

Suomen Hitsausteknillisen Yhdistyksen hallituksen pitkäaikainen jäsen Reetta Verho aloittaa puheenjohtajakautensa tammikuussa. Verho tunnetaan myös Kempin globaalin Welding servicen päällikkönä. Kempillä nähtiin kipeänkin läheltä, miten teollisuusalat syöksyivät pandemian levitessä 2020. Verho muistuttaa, että lopulta investoinnit katkesivat muutaman kuukauden ajaksi – jo kesän 2020 aikana tilanne korjaantui ja myynti lähti kasvuun nopeasti.

”Kun metalliteollisuudella menee huonosti, ensimmäisenä karsitaan investoinneista kuten hitsauslaitteista. Nyt meillä on kaksi huippuvuotta takana – kyllä asiakkaamme ovat tulevaisuudesta luottavaisin mielin”, hän sanoo.

”Konepaja- ja Nordic Welding Expo -messut ovat odotettu kohtaamispaikka.”

Verho lisää, että messut eivät kuitenkaan ole vain myyntiä ja verkostoitumista.

”Ihmiset kaikkialla ovat väsyneitä etäyhteyksiin ja etätapaamisiin. Konepaja- ja Nordic Welding Expo -messut ovat odotettu kohtaamispaikka ja tiedän, että hyvin monessa yrityksessä on päätetty lähteä nyt paikalle ja puhumaan ammattilaisten kesken.”

 

Metalliteollisuuden koneiden ja laitteiden ykköstapahtuma Konepaja sekä Pohjoismaiden suurin hitsauksen, liittämisen ja leikkaamisen messutapahtuma Nordic Welding Expo järjestetään 29. marraskuuta – 1. joulukuuta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messukaksikon teemoina loistavat kehittyneimmät koneet, moderni konepaja ja rohkeat investoinnit. Samaan aikaan koetaan lisäksi 3D-tulostamisen ja uusien materiaalien uusi ammattitapahtuma 3D & New Materials. Tapahtumaviikon keskiviikossa 30.11. ottaa sijansa myös uusi yrityksille ja hallitusosaajille kohdennettu Hallituspaikka 2022.

 

Artikkeli on julkaistu 23.11.2022 Kauppalehden kumppanisisällöissä.